Köszöntő   Könyvelőknek  Cégeknek  Összegzések  Referenciáim    Képek Irodámról    Kapcsolat    

 
Menü
 
Mi mennyi az évben!
 
2017 évi változások
 
2014-es változások
 
2012-13-as változások
 
Archivum
 
Munkaerő kölcsönzőknek
 

 

 A fizetés nélküli szabadság

 

Fizetés nélküli szabadság családtag ápolására:

Fizetés nélküli szabadság jár a munkavállalónak a tartós ápolásra szoruló közeli hozzátartozója otthoni ápolása céljából az ápolás idejére. Tartósnak minősül az az ápolás vagy gondozás, amely előreláthatólag a harminc napot meghaladja.

Ezen a címen legfeljebb két évi időtartam lehet a fizetés nélküli szabadság. A munkáltató ezen fizetés nélküli szabadságot köteles engedélyezni. További feltételt jelent a fizetés nélküli szabadság iránti jogosultsághoz, hogy a munkavállaló az ápolást személyesen végezze. A tartós otthoni ápolást és annak indokoltságát az ápolásra szoruló személy kezelőorvosa igazolja.

A fizetés nélküli szabadság a házastárs, az egyenes ágbeli rokon, a házastárs egyenes ágbeli rokona, az örökbe fogadott, mostoha és nevelt gyermek, az örökbefogadó, a mostoha és a nevelőszülő, a testvér valamint az élettárs ápolására, gondozására vehető igénybe.

A munkavállalónak ebben az esetben a fizetés nélküli szabadság iránt kérelmet kell a munkáltató felé benyújtania.

Fizetés nélküli szabadság gyermek gondozására, ápolására:   

A gyermek gondozása, ápolása kiemelten van kezelve a fizetés nélküli szabadság szabályozásában is. Így a munkavállalót fizetés nélküli szabadság illeti meg a gyermek harmadik életéve betöltéséig, a gyermek otthoni gondozása esetén. Szintén jár fizetés nélküli szabadság a gyermek tizedik életéve betöltéséig a GYES folyósításának időtartama alatt, feltéve, hogy a gyermek gondozására otthon történik.

A munkavállaló gyermekének tizenkettedik életéve betöltéséig a gyermek betegsége esetén, az otthoni ápolás érdekében szintén jár fizetés nélküli szabadság.

Fizetés nélküli szabadság házépítésre:

A munkavállalónak egy évig terjedő fizetés nélküli szabadság igénybe vételére van lehetősége ha magánerőből a saját részére lakást épít. A fizetés nélküli szabadság igénybevétele az építési engedélyben megnevezett személy vagy helyette a vele együtt élő házastárs (élettárs) igényelheti.

A kért megszakítás nélküli fizetés nélküli szabadság kiadására a munkavállaló által megjelölt időpontban kell, hogy kiadásra kerüljön.

A házépítés címén igénybe veendő fizetés nélküli szabadság kiadására a munkavállaló kérelmére kerülhet sor. A munkavállaló egy hónappal a tervezett igénybevétel előtt köteles a fizetés nélküli szabadságot igényelni.

Ha a munkavállaló a fizetés nélküli szabadság igénybevételét részletekben kívánja, a kiadás ütemezéséről a munkáltatóval előzetesen meg kell állapodnia.

Fizetés nélküli szabadság hatása a végkielégítésre:

Alapesetben a fizetés nélküli szabadság ideje a végkielégítésre való jogosultság megállapításakor figyelmen kívül kell hagyni, amennyiben annak időtartama a 30 napot meghaladja. Ettől eltérően figyelembe veendő a közeli hozzátartozó, valamint a tíz éven aluli gyermek gondozása, ápolása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság.

Fizetés nélküli szabadság és a fizetett szabadság kapcsolata:

Főszabály szerint a munkaviszony szünetelésének időtartamára nem jár fizetett szabadság. Ez alól azonban egyes esetek kivételt képeznek. A gyermek gondozása vagy ápolása miatt kapott fizetés nélküli szabadság első évére jár szabadság. Szintén jár szabadság a harminc napot meg nem haladó fizetés nélküli szabadság tartamára.

A fizetés nélküli szabadság formái és szabályai2013.01.01fizetés nélküli szabadság, szabadság szabályok

 

 

Google

 
BlogPlusz
 
Hasznos holmik:)
 
Idézet

 

Idézetek

 
látogatottság
Indulás: 2010-02-26
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 

 


Farmasi - Antiallergén szépségápolás, babaápolás, háztartási szerek, bio kozmetikumok    *****    Mit gondolsz a Valentin napról? Ünnepled? Felháborodsz? Ajándékozol? Posztoltál már róla? Mutasd meg!    *****    Versenyeznél? Építenél új portált? Milyen témában? Milyen nyeremény motiválna? A TE ötleteidre is kíváncsiak vagyunk!    *****    A karma megnyilvánulásai    *****    MARGOT ROBBIE HUNGARY! MARGOT ROBBIE AUSZTRÁL OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕ MAGYAR RAJONGÓI HONLAPJA! MARGOT ROBBIE HUNGARY!    *****    Lovak szerelmeseinket itt a helye! Tartozz te is közénk! KATT!KATT!KATT!MEGÉRI!KATT!KATT!KATT!    *****    Részletes személyiség és sors analízis,ajándék 3 év elõrejelzés,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid Katt!    *****    Születési horoszkóp + 3 éves elõrejelzés + biotérkép, 3000 Ft.Az ajándék,teljesen ingyenes konzultáció,rendeld meg KATT!    *****    Aktív videojáték honlap! Ingyen G-portál kreditek csak a készlet erejéig! Ne maradj ki te se belõle! Kattints ide! <3    *****    Kapható a VÖRÖS HÓ címû regény. Kaland és rejtély az örök fagy birodalmában. VÖRÖS HÓ. Részletek a weboldalon!    *****    Új letölthetõ olvasmányok:28 nap varázslatban A fénytest A kulcs A titok A tizedik felismerés A lélek anatómiája A csend    *****    Még nagyon az év elején járunk, most rendelj születési horoszkópot az ajándék 3 év elõrejelzés és ingyenes konzultáció!!    *****    Pánikenyhítõ poszt a Histórián. Superuser jelen. És TE merre jársz? Kattints!    *****    SIMONA | az Isten áldjon, Esperanza! Lolájának fõszereplésével | SIMONA | a jelenleg futó legsikeresebb argentin sorozat    *****    Marculábi cica tíz éves lett! Ünnepeljétek meg a születésnapját a Mesetárban Marculábis ujjbábokkal! Boldog szülinapot!    *****    ***Munkalehetõség! Magyarországról, Szlovákiából, Csehországból keresünk, MLM vezetõket és tanácsadókat! ***    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! A tanulásod nálam az ASZTRO-suliban teljesen INGYENES! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Aktív Videojáték honlap!! Friss újdonság: Call of Duty: WWII és WoW: Battle for Azeroth!    *****    Legyél te is Farmasi tanácsadó! Antiallergén, természetes kozmetikumok, tisztítószerek. Keress vele pénzt otthonról!    *****    kattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkattkatt